Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka z mango

Pierś kurczaka z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10724

Dodano:

Odsłon: 789

Połączenie piersi kurczaka z mango wyszło mi doskonale. Takie dodatki jak pieprz i kardamon dodatkowo wzmocniły smak.

Składniki

  • pierś kurczaka 360 g
  • mango 230 g ( puszka 420 g )
  • serek mascarpone 1 czubata łyżka
  • żurawina suszona garść
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • Kardamon
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłukaną pierś osuszamy następnie kroimy w ok. 2 cm paski. Oprószamy je solą i pieprzem, potem odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Przed smażeniem posypujemy je jeszcze kardamonem i mąką kukurydzianą, rozkładamy na rozgrzaną patelnię. Krótko smażymy z każdej strony, bez użycia tłuszczu. Owoce mango odcedzamy, z pozostałym sokiem mieszamy mąkę i wlewamy do mięsa, mieszamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy kilka minut, dodajemy cząstki mango i żurawinę, chwilę dusimy. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z sosem z mięsa, wylewamy na patelnię i jeszcze chwilkę dusimy. Ogólnie czas duszenia nie powinie przekroczyć kilkunastu minut. Tak przyrządzone mięso najlepiej smakuje z zielonym jęczmiennym ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń