Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować pierś z kurczaka na patelni? Nie ma jednego sposobu. Możesz np. usmażyć ją tak, jak kotlety schabowe albo udusić w sosie musztardowym. Głęboka patelnia przyda ci się także, jeśli chcesz podać kurczaka w formie chrupiących stripsów. To wariant uwielbiany przez dzieci! Możesz też poeksperymentować z marynatami i przyrządzić wykwintne kawałki kurczaka, które pasować będą np. do duszonych warzyw w sosie słodko-kwaśnym. Oto przepis na taki orientalny wariant.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Oczyść filety z kurczaka z błonek i tłuszczu, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj marynatę z oliwy, sosu sojowego, miodu, soku z cytryny, imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach) i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Gotową pastę dopraw chili, solą i pieprzem. Zamarynuj kurczaka i pozostaw na co najmniej godzinę.
Rozkłóć jajka w głębokim talerzu. Na dwóch innych talerzach rozsyp mąkę i bułkę tartą. Podgrzej olej w głębokiej patelni. Oleju musi być na tyle dużo, by kawałki kurczaka zanurzyły się w nim całkowicie.
Obtocz kawałki kurczaka po kolei w mące, w jajku i w bułce tartej. Smaż partiami na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.