Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka z mozzarellą to świetna propozycja na letni obiad. Zawiera składniki nawiązujące do włoskiej kuchni: mozzarellę, pomidory, bazylię. Siłą tego dania jest prostota i szybkość wykonania. To połączenie bardzo prostych, ale wyrazistych smaków. To sposób na nieco inne i atrakcyjniejsze podanie klasycznego kurczaka, który posmakuje nawet niejadkom.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12104
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12104
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel podwójną pierś na dwie pojedyncze i rozetnij je z boku, tworząc kieszonki.
Do środka każdej kieszonki włóż: gałązkę bazylii, na to połóż pokrojoną w plasterki mozzarellę, następnie pomidory w plasterkach, ponownie mozzarellę i gałązkę bazylii. Kieszonkę z kurczaka zamknij.
Całość posyp pieprzem, solą i suszoną bazylią. Delikatnie natrzyj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niej kurczaka i przykryj folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza i piecz kurczaka przez ok. 40 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, ściągnij folię aluminiową, by kurczak i ser ładnie się zrumieniły.
Pierś z kurczaka z mozzarellą podawaj z ulubioną sałatką i dodatkiem skrobiowym lub pieczywem.