Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka z mozzarellą to świetna propozycja na letni obiad. Zawiera składniki nawiązujące do włoskiej kuchni: mozzarellę, pomidory, bazylię. Siłą tego dania jest prostota i szybkość wykonania. To połączenie bardzo prostych, ale wyrazistych smaków. To sposób na nieco inne i atrakcyjniejsze podanie klasycznego kurczaka, który posmakuje nawet niejadkom.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 63
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 43
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 93
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 63
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 43
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 93
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel podwójną pierś na dwie pojedyncze i rozetnij je z boku, tworząc kieszonki.
Do środka każdej kieszonki włóż: gałązkę bazylii, na to połóż pokrojoną w plasterki mozzarellę, następnie pomidory w plasterkach, ponownie mozzarellę i gałązkę bazylii. Kieszonkę z kurczaka zamknij.
Całość posyp pieprzem, solą i suszoną bazylią. Delikatnie natrzyj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niej kurczaka i przykryj folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza i piecz kurczaka przez ok. 40 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, ściągnij folię aluminiową, by kurczak i ser ładnie się zrumieniły.
Pierś z kurczaka z mozzarellą podawaj z ulubioną sałatką i dodatkiem skrobiowym lub pieczywem.