Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna pierś z kaczki z gruszkami

Pikantna pierś z kaczki z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2143 Ocena: 47764

Dodano:

Odsłon: 8118

:) Wg Roberta Sowy

Składniki

  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 kostki masła
  • 4 duże gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 50 ml wina śliwkowego
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżeczka pieprzu
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
  • sól morska
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nożem ponacinałem skórę piersi z kaczki. Przyprawę wymieszałem z oliwą i dokładnie natarłem piersi z kaczki. Wstawiłem do lodówki na 2 godziny. Gruszki obrałem ,usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na nieduże cząstki. Skropiłem z sokiem z cytryny ,podsmażyłem na roztopionym maśle z olejem. Wlałem wino ze śliwek ,chwilę gotowałem aby odparowało ,dodałem miód. Dusiłem chwilę. Doprawiłem do smaku listkami rozmarynu ,sokiem z cytryny i pieprzem. Piersi obsmażyłem na rumiano na oleju. Ułożyłem na blaszce i piekłem 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Przełożyłem na deskę i odstawiłem na kilka minut aby mięso odpoczęło ,a następnie pokroiłem w plastry. Mięso podałem z gruszkami i sosem powstałym podczas duszenia gruszek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Widać gołym okiem,że mięso jest przepieczone-powinno być mocno różowe,a tłuszczu pod skórą nie powinno być prawie wcale.Żeby skórka była chrupiąca,to należy mięso położyć na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu)i powoli smażyć przez około 8 min., a następnie z drugiej strony przez 5 min.Zdjąć z patelni i dać mu odpocząć w folii aluminiowej około 10 min.Położyć znowu na patelni skóra do dołu i smażyć około 5 min,żeby skórka była chrupiąca,z drugiej strony około 3 min. Wtedy jest super.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zjkrol 27 stycznia 2014 Właśnie mam kaczkę i będzie pyszny obiadek .Pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń