Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami

Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3910

Dodano:

Odsłon: 242

Alternatywa dla bigosu. Szybka w wykonaniu i lekko pikantna kapusta, która stanowi idealną ciepłą przystawkę na przyjęcie. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami świetnie pasuje zarówno do chleba, jak i frytek lub innych dodatków ziemniaczanych.

Składniki

  • pół główki małej kapusty
  • 6 frankfurterek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4-5 łyżek ketchupu pikantnego
  • pół łyżki sosu samba olek (lub innego sosu z chili)
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • czosnek granulowany
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i wyciągamy przyprawy.

  2. Frankfurterki kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek. Kilka minut podsmażamy i dorzucamy kiełbaski. Smażymy, aż się przyrumienią. Całość wrzucamy do ugotowanej i odcedzonej kapusty.

  3. Dodajemy ketchup, samba olek, czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń