Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to przepis możemy by powiedzieć zero waste, gdyż możemy pozwolić sobie na wykorzystanie ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Przepis prosty , tani i nie różni się wiele od tradycyjnego przepisu na kopytka ziemniaczane, gdyż składniki są podobne. Do moich kopytek dodałam starty na małych oczkach ser.
garnek, patelnia, nóż, miska, praska, tarka,
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7639
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2777
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7639
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2777
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować , następnie przecisnąć przez praskę i ostudzić. Do całkowicie wystudzonych ziemniaków dodać mąkę , jajko , żółty starty ser , sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką uformować z ciasta wałki, lekko je spłaszczyć i pokroić pod skosem kluski. Kluski włożyć na osolony wrzątek, delikatnie zamieszać i ugotować. Ugotowane odcedzić na sitku. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę ( u mnie kiełbasa ), a następnie podsmażyć z cebulką na rozgrzanym tłuszczu. Kopytka podawać polane podsmażoną cebulką i kiełbasą lub skwarkami z wytopionego boczku i do tego surówka z kiszonej kapusty. Smacznego.
Kopytka po ugotowaniu.
Przygotowanie kopytek.
Gotowe do podania.