Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to przepis możemy by powiedzieć zero waste, gdyż możemy pozwolić sobie na wykorzystanie ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Przepis prosty , tani i nie różni się wiele od tradycyjnego przepisu na kopytka ziemniaczane, gdyż składniki są podobne. Do moich kopytek dodałam starty na małych oczkach ser.
garnek, patelnia, nóż, miska, praska, tarka,
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1279
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12143
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 30
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1279
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12143
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 30
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować , następnie przecisnąć przez praskę i ostudzić. Do całkowicie wystudzonych ziemniaków dodać mąkę , jajko , żółty starty ser , sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką uformować z ciasta wałki, lekko je spłaszczyć i pokroić pod skosem kluski. Kluski włożyć na osolony wrzątek, delikatnie zamieszać i ugotować. Ugotowane odcedzić na sitku. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę ( u mnie kiełbasa ), a następnie podsmażyć z cebulką na rozgrzanym tłuszczu. Kopytka podawać polane podsmażoną cebulką i kiełbasą lub skwarkami z wytopionego boczku i do tego surówka z kiszonej kapusty. Smacznego.
Kopytka po ugotowaniu.
Przygotowanie kopytek.
Gotowe do podania.