Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne mięso z kurczaka

Pikantne mięso z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 391

Dodano:

Odsłon: 2735

Mięso z kurczaka przygotowane z dodatkiem ostrej papryki, miodu i ketchupu jest pyszne z chrupiącą skórką. Polecam dla tych którzy lubią ostre potrawy.

Składniki

  • 0,5 kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • 0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać ketchup, paprykę, miód, olej, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszać.

  2. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.
    Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.

  3. Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

    W folii w kilku miejscach zrobić otworki wykałaczką. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

    10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby na mięsie powstała chrupiąca skórka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń