Dania główne Przepis na:
Pikantne mięso z kurczaka

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 391
Dodano: 21.11.2018
Odsłon: 2735
Składniki
- 0,5 kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ostrego ketchupu
- 0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać ketchup, paprykę, miód, olej, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszać.
-
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.
Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. -
Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
W folii w kilku miejscach zrobić otworki wykałaczką. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby na mięsie powstała chrupiąca skórka.
Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 21 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
cudna skórka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz