Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pilaw to potrawa ze wschodu, głównym składnikiem jest ryż, dodatkami mogą być mięso, ryby, warzywa, owoce. Do potrawy dodaje się różne przyprawy i zioła. U mnie dzisiaj prosta wersja potrawy, ryż z warzywami i lekką cytrynową nutką. Danie można wzbogacić o mięso, np. podsmażonego kurczaka. Polecam!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11202
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4928
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1101
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11202
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4928
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1101
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9731
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy suchy ryż i smażymy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy 1/3 bulionu, dodajemy skórkę cytrynową i smażymy, aż ryż wchłonie płyn. Do ryżu dodajemy listek laurowy, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Patelnię przykrywamy i dusimy danie około 20 minut na wolnym ogniu. Na końcu do ryżu dodajemy szczypiorek i mieszamy. SMACZNEGO!