Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słowo PIRZOLA po polsku znaczy posiekać. Tak więc zapraszamy Was do wypróbowania przepisu, jakiego jeszcze nie przygotowywaliście. Dania kuchni arabskiej są dla nas zagadką. Często będąc na wakacjach i mając możliwość skosztowania specjałów danego regionu lub też zapoznania się ze sposobami przygotowania nie jesteście w stanie poznać Tajemnic kuchni danego państwa czy regionu. Dlatego staramy się stanąć na wysokości zadania i przedstawiamy Wam przepisy, które są warte eksperymentowania i wykorzystania we własnej kuchni. Nie bójcie się eksperymentować!!!! Grilowany kurczak w marynacie jogurtowej wraz z pieczonymi ziemniaczkami i pieczonymi warzywami spowoduje, że wasze kubki smakowe eksplodują. Składniki jakich użyłem są precyzyjnie określone w filmie. Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie Wam do gustu i spróbujecie przygotować to danie sami. W następnych odsłonach naszego bloga pokarzemy inne wersje tego dania z wykorzystaniem jagnięciny/baraniny. Często będąc na wakacjach i mając możliwość skosztowania specjałów danego regionu lub też zapoznania się ze sposobami przygotowania nie jesteście w stanie poznać arkanów kuchni danego państwa czy regionu. Dlatego staramy się stanąć na wysokości zadania i przedstawiamy Wam przepisy, które są warte eksperymentowania i wykorzystania we własnej kuchni. Nie bójcie się eksperymentować!!!! Dlatego mamy dal Was.... Piękny arabski klasyk, grilowane udka z kurczaka, marynowane w delikatnej marynacie jogurtowej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242742
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242742
Składniki
1,5 kg bioder kurczaka, oprawiamy ze skóry i formujemy na kształt combra. Należy też mięso lekko utłuc i przesiekać.
Naszą marynatę przygotowujemy na bazie 400gr jogurtu, dodając do niego nasze składniki poza sumakiem i cukrem. Te ostatnie użyjemy do zamarynowania cebuli. Mięso po zamarynowaniu odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w półksiężyce i dodajemy sumak oraz cukier, a także czerwoną bazylię , pietruszkę i kolendrę.
Nasze mięso i ziółka marynują się w lodówce, a w między czasie przyprawiamy ziemniaki , marchewkę i cebulę do zapieczenia w piekarniku jako dodatek do naszego grilowanego kurczaka.
Mięso grilujemy, podajemy zapieczone warzywa, dekorujemy ziołami i cieszymy się pysznym daniem. Pozdrawiamy Lilith i Paweł