Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!
Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać).
Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy.
Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.
Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-paneer-panir-najprostszy-ser,184960,sprytnachochla.html - wystarczy 1 litr mleka.
Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu.
Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół.
Sos:
jogurt mieszamy z garam masalą.
Warzywa kroimy.
Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy.
W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno.
Uwaga! Danie jest bardzo sycące!
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 9
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 150
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 79
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 9
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 150
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 79
Składniki
Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać). Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy. Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.
Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-paneer-panir-najprostszy-ser,184960,sprytnachochla.html - wystarczy 1 litr mleka. Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu. Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół. Sos: jogurt mieszamy z garam masalą. Warzywa kroimy.
Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy. W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno. Uwaga! Danie jest bardzo sycące!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak w warzywach podany na ryżu
Dania główne
Schab gotowany w majonezie
Dania główne
Pieczarki nadziewane z grilla z piersią z kaczki
Dania główne
Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz
Kurczak w warzywach podany na ryżu
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 9
Schab gotowany w majonezie
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 79