Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 33
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28857
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 55
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 193
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33543
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2484
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 33
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28857
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 55
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 193
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33543
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2484
Składniki
Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać). Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy. Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.
Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-paneer-panir-najprostszy-ser,184960,sprytnachochla.html - wystarczy 1 litr mleka. Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu. Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół. Sos: jogurt mieszamy z garam masalą. Warzywa kroimy.
Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy. W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno. Uwaga! Danie jest bardzo sycące!