Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam pizzę i proste przepisy. Dziś polecam przepis na pizzę "bez wagi" czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki, łyżki i szklanki. Dodatkowo wykorzystałam suche drożdże czyli takie, które mają dłuższy termin ważności od tradycyjnych, więc mogą sobie spokojnie leżeć w szafce i czekać na swój dzień. Pizza łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu - smacznego:)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456771
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1201
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2080
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456771
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1201
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2080
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Składniki
Ciasto: do kubka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, sól, cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy olej i mieszamy ok. 3-4 min. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. Gdy ciasto przestanie kleić się do dłoni odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Sos: pomidory /wybieramy dojrzałe ale bardzo mięsiste, tak żeby miały dużo miąższu a mało soku, ewentualnie sok odlewamy/przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i blendujemy. Do pomidorów dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blaszkę i smarujemy przygotowanym sosem.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Na pizzy rozkładamy pieczarki, na nich paprykę i całość posypujemy startym serem żółtym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok 20 min.