Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przepisie pierwsze skrzypce gra ciasto, które jest wyrobone z pure z dyni. Potem idą dodatki, a dodatki to już sami wybierzcie takie jakie lubicie. Oto moja propozycja:
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 432
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 432
Składniki
Najlepiej jest mieć słoik pure - to sraca czas przygotowania. Ale jeśli nie masz to: dynię ( lub batata- jeśli akurat jestpod reką) owijamy w folię. Pieczemy ok. 40 - 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut albo korzyatsamy tych ze słoika, gotowych. Po tym czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko odchodziła od miąższu. Paprykę kroimy w paseczki i odkładamy na potem.
Upieczone i ostudzone bataty lub dynię miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia.
Następnie z ciasta formujemy dysk i przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Wierzch ciasta polewamy sosom przygotowanym z passaty, ząbka czosnku, 1 łyżki oliwy z oliwek, oregano i soli himalajskiej.
Pieczemy w 230 stopniach ok. 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem.