Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest tak smaczne, że można zjeść całą pizzę na raz :)
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 833
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 833
Składniki
Z mleka, dwóch łyżek przesianej mąki, cukru i drożdży robimy zaczyn. Czyli wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Składniki powinny być ciepłe. Jeśli mleko wyjmiemy z lodówki, powinniśmy je lekko podgrzać. Do wyrośniętego zaczynu, dodajemy jajko i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatamy, pod koniec wlewamy olej. Jeśli będzie kleiło się do rąk, można ręce poprószyć mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Nakrywamy ściereczką. Papier do pieczenia smarujemy oliwką, wykładamy wyrośnięte ciasto, rozprowadzając rękami. Ponownie blachę nakrywamy. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy smażoną cebulkę, fasolkę, szpinak, pokrojoną kulkę mozzarelli, oliwki. Pieczemy z termoobiegiem 30 minut. Wyłączamy i na wierzch sypiemy starty ser żółty.