Do góry

Dania główne Przepis na:

pizza "na winie" czyli kuchenne porządki :)

pizza na winie czyli kuchenne porządki :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2283

Dodano:

Odsłon: 434

czas uprzątnąć resztki z szuflad i lodówki, ale nie cierpię marnować jedzenia, a pizza zwykle jest znakomita z tego, co się "nawinie" :) w szufladzie resztki mąki, po łyżce orkiszu, zyta, kukurydzy, a nawet ryżowej, w lodówce resztki jakiegoś boczku, sera, lekko odwodnionej papryki i kilka oliwek

Składniki

  • mąka - z każdego pojemika jaka została :) razem mniej więcej 3 szklanki
  • drożdże instant - 1 saszetka
  • przyprawy: sól, pieprz - po szczypcie, oregano - 1 łyżeczka
  • dodatki: resztki z lodówki :) boczku, sera, warzyw
  • opcjonalnie sosy, świeże zioła
  • oliwa, olej do posmarowanie blaszki i brzegów ciasta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pizza "na winie" czyli kuchenne porządki :)

Przygotowanie

  1. Porządki w szafkach
    - wyciągam z szuflad resztki mąk z pojemników - zawsze je myję przed uzupełnieniem z nowych zakupów, tym razem mam pół szklanki żytniej, szklankę orkiszu, jakieś 2 łyżki kukurydzianej, 3 ryżowej, resztę płatków owsianych, które mielę na mąkę i dorzucam do całości
    mąkę wsypuję do wysokiego naczynia, dodaję drożdże, przyprawy, mieszam, by dobrze rozprowadzić składniki

  2. Ciasto
    - dolewam po mieszanki mąk i przypraw po trochu letniej wody (wychodzi niecała szklanka) i zagniatam ciasto
    - odstawiam je pod przykryciem na jakieś 30-40 minut w ciepłym miejscu (np na działającej zmywarce albo w piekarniku podgrzanym do 40 stopni)
    - rozdzielam ciasto na dwa placki, formuję kulę, z kuli placek i układam na blaszkach do pieczenia pizzy (mają dziurki od spodu, dzięki czemu ciasto równomiernie się piecze i nie jest w środku surowe)
    - brzegi ciasta lekko smaruję oliwą

  3. Porządki w lodówce, czyli składniki:
    - sos do pizzy domowym sposobem, domowy ketchup lub ajvar - zalezy, co mam otwarte i należałoby już zużyć
    - boczek podsmażam na patelni i układam na pizzy, jeśli został jakiś kawałek pieczeni ("na kanapki:) układam jej plastry na pizzy,
    - opróżniam słoiczki z oliwkami, kaparami, marynowanymi papryczkami etc.,
    - kroję trochę cebuli, papryki
    - kawałki różnych serów, trę na tarce i posypuję nimi pizzę (mozarella, podlaski, a nawet jakiś plaster pleśniowego i koziego)

    Składniki układam w taki sposób, by potem na jednym kawałku było ich 3-4 i żeby smakowo do siebie mniej więcej pasowały, nie więcej (boczek z papryką, pieczeń z ogórkiem, pieczarki z cukinią i cebulą, oliwki z pomidorem, itd).

    Zapiekam w 190 stopniach góra dół, 20-25 minut w zależności od ilości składników i sera. Mniaaaam :)

  4. Przepis na sosy domowej roboty:

    sos do pizzy domowym sposobem
    https://smaker.pl/przepis-sos-do-pizzy-domowym-sposobem-zageszczony-selerem,153218,domowapiwniczka.html

    ajvar
    https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń