Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza walentynkowa

Pizza walentynkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2040

Dodano:

Odsłon: 86

Pizza w kształcie serca, na drożdżowym grubszym cieście, z serem, szynką i warzywami. Pyszna i sycąca.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 0,5szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • kilka łyżek ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • kawałek czerwonej papryki
  • ogórek konserwowy
  • kilka plastrów szynki
  • 200g żółtego sera gouda
  • 1 ząbek czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza walentynkowa

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Dolałam ciepłe mleko i wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, żeby zaczyn podrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam żółtko, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto i odstawiłam je na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na duży cienki placek grubości kilku milimetrów. Z placka wycięłam kształt serca. Z pozostałych resztek ciasta można zrobić bułeczkę. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Zioła prowansalskie roztarłam w rękach i dodałam do czosnku. Dolałam ketchup i dokładnie wymieszałam. Tak powstałym sosem posmarowałam całe ciasto. Następnie ciasto posypałam równomiernie prażoną cebulką. Ser żółty starłam na tarce na cienkich oczkach. 1/3 sera posypałam pizzę, resztę zostawiłam do posypania wierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera i zapiekałam ją do jego roztopienia. Pizzę podałam oczywiście na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń