Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą

Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3910

Dodano:

Odsłon: 657

Podane składniki pozwolą Wam przygotować dwie pizze na cienkim cieście lub jedną na grubym. Ja zazwyczaj przygotowuję dwie ;)

Składniki

  • Ciasto na pizzę:
  • 300 g mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • Sól
  • Sos pomidorowy:
  • 250 g passaty pomidorowej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: czosnek granulowany, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka, pieprz, sól
  • Na pizzę:
  • 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda)
  • 200 g mozzarelli
  • 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano)
  • 6 świeżych fig
  • dwie garści rukoli
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek.

  2. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym.
    W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut.

  3. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.

  4. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego i połową startej mozzarelli. Na serach układamy pocięte lub po prostu porwane 2 plasterki szynki. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiam na około 15 minut do podrośnięcia.

  5. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.

    Upieczone posypujemy rukolą, pociętymi na ósemki figami i porwaną na mniejsze kawałki szynką.

    Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy i oliwa z oliwek.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 listopada 2017 Ulala, to jest pychotka :)
Też robimy podobną ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń