Pizzerinki czyli małe pizze wielkości deserowego talerzyka to ulubione danie mojej córki. Może je jeść na śniadanie, obiad i kolację, także jako deser i zamiast lodów. W związku z powyższym aktywnie uczestniczyła w procesie kulinarnym zwanym wyrobem pizzy.
Pizzerinki mojej córki.
Składniki
- Ciasto: 2,5 szklanki maki
- ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Sos: dwa duże pomidory bez skóry
- średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa włoska (zobacz na moim blogu) - do smaku.
- Dodatki - margherita: pomidor bez skóry
- mozzarella (małe opakowanie)
- kilka listków bazylii
- Capriciosa: ok. 20 dag pieczarek
- kilka plastrów dobrej szynki
- trochę potartego parmezanu
- Anchovis: puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
- kilka czarnych oliwek
Składniki
- Ciasto: 2,5 szklanki maki
- ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Sos: dwa duże pomidory bez skóry
- średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa włoska (zobacz na moim blogu) - do smaku.
- Dodatki - margherita: pomidor bez skóry
- mozzarella (małe opakowanie)
- kilka listków bazylii
- Capriciosa: ok. 20 dag pieczarek
- kilka plastrów dobrej szynki
- trochę potartego parmezanu
- Anchovis: puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
- kilka czarnych oliwek

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto: rozmieszaj 2 - 3 łyżeczki mąki, cukier, drożdże z niewielką ilością wody i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować (muszą co najmniej podwoić swoją objętość). Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie i wlej w nie pracujące drożdże. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozpłaszcz dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek.

Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i smaż, aż sos zrobi się gęsty. pod koniec smażenia dodaj bazylię (kilka listków) i dopraw do smaku. Gotowy sos zmiksuj blenderem na gładką masę. Posmaruj nim przygotowane pizzerinki.

Przygotuj dodatki: pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki) usmaż na odrobinie oliwy.

Rozłóż dodatki na przygotowanych plackach: Na capriciosę - połóż usmażone pieczarki i pokrojoną w nieduże kawałki szynkę, posyp odrobiną parmezanu.

Na margharicie rozłóż pomidor pokrojony w plastry, plastry mozzarelli i listki bazylii.

Na anchovis połóż małe sardele z puszki (najlepiej w pikantnym sosie) i rozłóż pokrojone na pół oliwki.

Pizzerinki przełóż na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku ok. 10 - 12 minut (220 st C, dolna i górna grzałka)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 182

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 104

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 872
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 182

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 104

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 872



Składniki
- Ciasto: 2,5 szklanki maki
- ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Sos: dwa duże pomidory bez skóry
- średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa włoska (zobacz na moim blogu) - do smaku.
- Dodatki - margherita: pomidor bez skóry
- mozzarella (małe opakowanie)
- kilka listków bazylii
- Capriciosa: ok. 20 dag pieczarek
- kilka plastrów dobrej szynki
- trochę potartego parmezanu
- Anchovis: puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
- kilka czarnych oliwek
Przygotuj ciasto: rozmieszaj 2 - 3 łyżeczki mąki, cukier, drożdże z niewielką ilością wody i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować (muszą co najmniej podwoić swoją objętość). Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie i wlej w nie pracujące drożdże. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozpłaszcz dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek.
Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i smaż, aż sos zrobi się gęsty. pod koniec smażenia dodaj bazylię (kilka listków) i dopraw do smaku. Gotowy sos zmiksuj blenderem na gładką masę. Posmaruj nim przygotowane pizzerinki.
Przygotuj dodatki: pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki) usmaż na odrobinie oliwy.
Rozłóż dodatki na przygotowanych plackach: Na capriciosę - połóż usmażone pieczarki i pokrojoną w nieduże kawałki szynkę, posyp odrobiną parmezanu.
Na margharicie rozłóż pomidor pokrojony w plastry, plastry mozzarelli i listki bazylii.
Na anchovis połóż małe sardele z puszki (najlepiej w pikantnym sosie) i rozłóż pokrojone na pół oliwki.
Pizzerinki przełóż na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku ok. 10 - 12 minut (220 st C, dolna i górna grzałka)