Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizzerinki mojej córki.

Pizzerinki mojej córki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4332

Dodano:

Odsłon: 3053

Pizzerinki czyli małe pizze wielkości deserowego talerzyka to ulubione danie mojej córki. Może je jeść na śniadanie, obiad i kolację, także jako deser i zamiast lodów. W związku z powyższym aktywnie uczestniczyła w procesie kulinarnym zwanym wyrobem pizzy.

Składniki

  • Ciasto: 2,5 szklanki maki
  • ok. 25 - 30 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • ok. 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 - 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Sos: dwa duże pomidory bez skóry
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa włoska (zobacz na moim blogu) - do smaku.
  • Dodatki - margherita: pomidor bez skóry
  • mozzarella (małe opakowanie)
  • kilka listków bazylii
  • Capriciosa: ok. 20 dag pieczarek
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • trochę potartego parmezanu
  • Anchovis: puszka małych sardeli w pikantnej zalewie
  • kilka czarnych oliwek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto: rozmieszaj 2 - 3 łyżeczki mąki, cukier, drożdże z niewielką ilością wody i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować (muszą co najmniej podwoić swoją objętość).
    Do miski wsyp przesianą mąkę dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie i wlej w nie pracujące drożdże. Dodaj oliwę i wyrób ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozpłaszcz dłonią, aby usunąć powietrze, podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek.

  2. Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i smaż, aż sos zrobi się gęsty. pod koniec smażenia dodaj bazylię (kilka listków) i dopraw do smaku. Gotowy sos zmiksuj blenderem na gładką masę. Posmaruj nim przygotowane pizzerinki.

  3. Przygotuj dodatki:
    pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki) usmaż na odrobinie oliwy.

  4. Rozłóż dodatki na przygotowanych plackach:

    Na capriciosę - połóż usmażone pieczarki i pokrojoną w nieduże kawałki szynkę, posyp odrobiną parmezanu.

  5. Na margharicie rozłóż pomidor pokrojony w plastry, plastry mozzarelli i listki bazylii.

  6. Na anchovis połóż małe sardele z puszki (najlepiej w pikantnym sosie) i rozłóż pokrojone na pół oliwki.

  7. Pizzerinki przełóż na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku ok. 10 - 12 minut (220 st C, dolna i górna grzałka)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń