Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpyszniejsza wytrawna tarta!
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 119
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21521
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 841
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 119
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21521
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 841
Składniki
W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy. Wlewamy stopione masło, wodę i ucieramy łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Przygotowujemy nadzienie – cebule obieramy i dzielimy na ósemki. Paprykę oczyszczoną z pestek kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy paprykę oraz cebulę i na dużym ogniu smażymy warzywa przez 5 minut. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy sól, pieprz, startą gałkę oraz mąkę. Mieszamy, dodajemy starty ser i lekko ubite jajka.
Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażone cebule, paprykę i czarne oliwki. Zalewamy emulsją jajeczno-serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.
Upieczony placek benedyktynów podajemy ciepły z zieloną sałatą. Można go też jeść po wystudzeniu – w tej postaci doskonale nadaje się na piknik. Spróbujcie, jest przepyszny, piekę go każdego lata, odkąd poznałam przepis!