Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek benedyktynów

Placek benedyktynów

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4640

Dodano:

Odsłon: 31217

Najpyszniejsza wytrawna tarta!

Składniki

  • 250 g mąki (używam orkiszowej)
  • 125 g masła
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • 200 g utartego sera (gouda, edamski, ementaler)
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2 spore cebule
  • 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka (lub dwie papryki w dowolnym kolorze, ale nie zielone)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka czarnych oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek benedyktynów

Przygotowanie

  1. W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy. Wlewamy stopione masło, wodę i ucieramy łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.

  2. Przygotowujemy nadzienie – cebule obieramy i dzielimy na ósemki. Paprykę oczyszczoną z pestek kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy paprykę oraz cebulę i na dużym ogniu smażymy warzywa przez 5 minut. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy sól, pieprz, startą gałkę oraz mąkę. Mieszamy, dodajemy starty ser i lekko ubite jajka.

  3. Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.

  4. Na podpieczonym spodzie układamy podsmażone cebule, paprykę i czarne oliwki. Zalewamy emulsją jajeczno-serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.

  5. Upieczony placek benedyktynów podajemy ciepły z zieloną sałatą. Można go też jeść po wystudzeniu – w tej postaci doskonale nadaje się na piknik. Spróbujcie, jest przepyszny, piekę go każdego lata, odkąd poznałam przepis!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 10 lutego 2017 Dziękuję za wyjaśnienia. Jakoś nigdy się nie zastanowiłam dlaczego uwielbiam czerwoną a zieloną niekoniecznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 września 2016 Ciekawi mnie, skąd wzięła się ta przedziwna nazwa na tę smaczną tartę? Odpowiedzi: 5 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 września 2016 Musi być pyszny. Trzeba będzie popełnić plagiat. Dzięki za super przepis.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń