Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpyszniejsza wytrawna tarta!
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 20
Świąteczne smaki.
Odsłon: 57
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1095
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 20
Świąteczne smaki.
Odsłon: 57
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1095
Składniki
W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy. Wlewamy stopione masło, wodę i ucieramy łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Przygotowujemy nadzienie – cebule obieramy i dzielimy na ósemki. Paprykę oczyszczoną z pestek kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy paprykę oraz cebulę i na dużym ogniu smażymy warzywa przez 5 minut. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy sól, pieprz, startą gałkę oraz mąkę. Mieszamy, dodajemy starty ser i lekko ubite jajka.
Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażone cebule, paprykę i czarne oliwki. Zalewamy emulsją jajeczno-serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.
Upieczony placek benedyktynów podajemy ciepły z zieloną sałatą. Można go też jeść po wystudzeniu – w tej postaci doskonale nadaje się na piknik. Spróbujcie, jest przepyszny, piekę go każdego lata, odkąd poznałam przepis!