Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 2309

Dodano:

Odsłon: 2982

Pyszny,sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :)

Składniki

  • 600g łopatki wieprzowej/
  • cebula
  • papryka
  • 2 listki laurowe ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka
  • słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ
  • natka pietruszki
  • 1kg obranych ziemniaków
  • cebula sol,pieprz
  • jajko
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek po zbójnicku

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę.Pokrojone mięso krótko podsmażamy na odrobinie oleju aż zmieni kolor.
    Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce a paprykę w kostkę.
    Do podsmażonej łopatki dodajemy cebulę i paprykę,przyprawy,dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok.20-30 min.
    Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu.
    Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  2. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól i pieprz.Dokładnie mieszamy.
    Następnie z naszej masy smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
    Na każdy placek nakładamy gulasz i składamy na pół.Na wierzchu dajemy np.łyżkę śmietany :) i pokrojonego ogórka kiszonego.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń