Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki dla jarosza:) Tradycyjne placki ryżowo-jajeczne wzbogaciłam dodatkiem kolorowej papryki i koperkiem a oprócz soli i pieprzu doprawiłam jeszcze curry. Pyszne placuszki można podać z dipem czosnkowym, keczupem lub dowolną surówką warzywną. Można też je podać jako dodatek do dań lub sosów mięsnych.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Gotowane jajka studzimy, obieramy i drobno siekamy. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Papryki kroimy w małą kostkę a koperek drobno siekamy. Do pokrojonych składników i ryżu dodajemy surowe jajka, curry i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placki dość mocno je ugniatając by się nie rozpadały. Masę możemy lekko zblendować by lepiej się kleiła ale ja wolę by ryż był w całości i po usmażeniu lekko chrupał:) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane placuszki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z dodatkami.