Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ryżowo-jajeczne z papryką

Placki ryżowo-jajeczne z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 132

Placki dla jarosza:) Tradycyjne placki ryżowo-jajeczne wzbogaciłam dodatkiem kolorowej papryki i koperkiem a oprócz soli i pieprzu doprawiłam jeszcze curry. Pyszne placuszki można podać z dipem czosnkowym, keczupem lub dowolną surówką warzywną. Można też je podać jako dodatek do dań lub sosów mięsnych.

Składniki

  • jajka gotowane na twardo 2 szt
  • jajka surowe 2 szt
  • ryż 1 woreczek
  • papryka żółta 0,5 szt
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • koperek siekany 3 łyżki
  • kostka bulionowa 1 szt
  • curry 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki ryżowo-jajeczne z papryką

Przygotowanie

  1. Gotowane jajka studzimy, obieramy i drobno siekamy. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Papryki kroimy w małą kostkę a koperek drobno siekamy. Do pokrojonych składników i ryżu dodajemy surowe jajka, curry i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placki dość mocno je ugniatając by się nie rozpadały. Masę możemy lekko zblendować by lepiej się kleiła ale ja wolę by ryż był w całości i po usmażeniu lekko chrupał:)
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane placuszki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy na ciepło z dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń