Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki tureckie to pyszne placuszki z tartej cukinii, sera feta i świeżych ziół dodających orzeźwienia i świeżości. Są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Są idealne na szybki obiad lub przekąskę, zachwycając różnorodnym kolorem i wyrazistym smakiem. Wypróbuj tych placków i poczuj smak orientu, szczególnie jeśli zwyczajne placki ziemniaczane ci się już znudziły.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2700
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5451
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 249
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2700
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5451
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 249
Składniki
Zetrzyj cukinię i marchewkę na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw. Po 15 minutach odciśnij nadmiar wody i przełóż warzywa do dużej miski.
Czerwoną paprykę i koperek drobno posiekaj i dodaj do reszty składników.
Wbij jajka i ponownie wymieszaj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Na koniec dołóż pokruszony ser feta i znowu wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj po łyżce stołowej masy na jednego placka. Delikatnie spłaszcz go grzbietem łyżki.
Smaż po 4-5 placków na raz, przez 3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Placki tureckie przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar oleju.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Odgrzewaj na patelni lub w piekarniku.