Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz racuchy, polecamy Twojej uwadze nasz przepis na placki twarogowe z budyniem. Te bardzo proste do wykonania placuszki są szczególnie uwielbiane przez dzieci i innych wielbicieli słodkich dań. Zobacz, jak je przygotować.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5675
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
Jeśli chcesz przygotować placki od podstaw, możesz użyć tradycyjnego twarogu w kostkach. Musisz go jednak dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie, by uzyskać bardzo gładką masę. Jeśli z kolei chcesz maksymalnie skrócić czas potrzebny do przygotowania placków, kup twaróg w kubełku (tzw. sernikowy). Pamiętaj jednak by wybrać taki bez dodatków.
Do wysokiego naczynia włóż obranego banana i zblenduj go na gładką masę. Jajko zmiksuj z cukrem aż do rozpuszczenia wszystkich kryształków. Następnie dodaj zblendowanego banana i delikatnie połącz z jajkami za pomocą rózgi.
Do masy dodaj twaróg oraz budyń śmietankowy i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Zalecamy używanie miksera jedynie do ubijania jajka z cukrem, potem najlepiej mieszać składniki rózgą lub ewentualnie łyżką, by masa pozostała możliwie puszysta. Dzięki temu placki twarogowe z budyniem będą mniej zbite i delikatniejsze.
Wlej na patelnię niewielką ilość oleju i rozgrzej ją. Gdy olej będzie gorący, rozprowadź go po całej patelni i nakładaj łyżką masę serową. Placki smaż na średniej mocy palnika aż do uzyskania złotego koloru. Placki twarogowe z budyniem smakują wyśmienicie bez dodatków, jednak z powodzeniem można je podawać z cukrem pudrem, cukrem pudrem i cynamonem czy ulubionymi powidłami.