Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon cukiniowy trwa, placki z cukini to danie bardzo popularne i często robione w tym okresie. Każdy ma swój przepis na to danie, a ja polecam mój, w którym wykorzystuję pomidory suszone w oleju.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 50
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 537
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 160
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 318
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 50
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 537
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 160
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 318
Składniki
Cukinie obieram, dryluję pestki i ścieram na tarce lub w robocie na grubych oczkach.
Przekładam startą masę do miski i posypuję całość solą. Warto to zrobić, ponieważ cukinia posiada dużo wody a sól powoduje, że masa cukini pozbywa się wody.
Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jak masa cukiniowa pozbędzie się wody, to dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy pieprzem.
Do całości dodajemy całe jajko oraz mąkę, tyle by masa była gęsta. Na rozgrzany olej kładziemy przygotowaną masę cukiniową i smażymy placki do zarumienienia z obu stron.
I tak oto mamy zwykłe placki z cukini o niezwykłym smaku pomidorowym. Bardzo polecam, a jak spróbujecie to innych nie będziecie chcieli jeść. Smacznego.