Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii inaczej, czyli bardziej aromatyczne, z dość nietypowym składnikiem, bo słonym serem feta, to danie, które zapadnie ci w pamięć na długo. To z pewnością najlepsza wersja tych placków warzywnych, jakie kiedykolwiek zrobisz. Nie zapomnij również o dużej ilości koperku, kolendry i szczypiorku!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Składniki
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż ją na sitko, posyp solą i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, a następnie delikatnie odciśnij nadmiar płynu. Następnie umieść warzywo na ręcznikach kuchennych na 5 minut i ponownie odciśnij.
Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a ser drobno pokrusz w palcach lub jeśli używasz twardego sera – zetrzyj także na tarce.
W misce wymieszaj cukinię, cebulę, mąkę, jajko, kolendrę, koperek i pieprz. Wymieszaj, a następnie bardzo delikatnie i ostrożnie wmieszaj ser. Nie ma potrzeby dodatkowego solenia.
Na patelni rozgrzej ok. 0,5 cm warstwę oleju. Nabieraj po łyżce masy cukiniowej i kładź ją na patelnię, lekko spłaszczając. Smaż z obu stron przez 5-7 minut. Przełóż je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsącz nadmiar tłuszczu.
Placki z cukinii inaczej podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypane siekanym szczypiorkiem. Najlepiej pasują do delikatnego sosu jogurtowego lub czosnkowego.