Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam placki z cukinii, która jest lekkostrawna, pozytywnie wpływa na nasze trawienie i dostarcza nam wiele wartości odżywczych - potasu, magnezu, żelaza oraz witamin - C, A, K, PP i B1. Tym razem przygotowałam puszyste placuszki, którym smaku dodaje grzybowa nuta oraz dodatek majonezu. Zakochałam się w tych plackach. Często goszczą na naszym stole, ale wybieram je także jako posiłek potreningowy lub drugie śniadanie. Placuszki świetnie smakują na zimno, a także na ciepło z dodatkiem kremowego sosu grzybowego.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6931
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2893
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 773
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 535
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6931
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2893
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 773
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 535
Składniki
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Drugiego dnia gotujemy je około 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałeczki.
Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte cukinie odstawiamy na chwilę, aby odpowiednio puściły wodę, a następnie dobrze odciskamy z nadmiaru soku.
Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, jajka, mąkę, majonez, pokrojone grzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy szczyptę mielonego kminku, kurkumy i ostrej papryki, a także posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub kremowym sosem grzybowym. Życzę smacznego! :)