Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajne, słodziutkie placuszki dla miłośników dyni i nie tylko ;)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 746
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 746
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Składniki
Dynię zetrzeć na dużych oczkach tzw. jarzynówce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ja robiłam dla 5 osób więc i tej dyni musiało być odpowiednio dużo bo wyszło ok 6 szkl. startej dyni. Jak ktoś nie chce robić aż tak dużej porcji to oczywiście zmniejsza proporcję ;)
Dosmaczyć, solą, pieprzem, gałką i ew. cukrem (ja przed dodaniem cukru próbuję zawsze dynię na surowo czy jest sama w sobie słodka czy nie). Dodać jajka i mąkę. Ja dałam orkiszową - wyszły pyszne, bo taka mąka ma trochę inny smak, ale pszenna też jest jak najbardziej ok i też wychodzą smaczniutkie ;) Wszystko wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jak widać na zdjęciu, nie warto na długo odchodzić od patelni ;) Podawać ze śmietaną. SMACZNEGO!