Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z jabłkami – racuchy

Placki z jabłkami – racuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 2152

Dodano:

Odsłon: 1010

Dzisiaj przepis na placki z jabłkami czyli racuchy, z ciasta bez dodatku drożdży. Szybkie do zrobienia i tak samo szybko znikają z talerza. Jako dodatek proponujemy sos malinowy. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Racuchy: 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżka cukru pudru
  • Łyżeczka cynamonu
  • Dwa duże jabłka
  • Sos: 100-200 grama mrożonych maliny
  • Łyżka cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z jabłkami – racuchy

Przygotowanie

  1. Racuchy:

    Do misy wbijamy dwa jajka, ubijamy a następnie dodajemy szklankę mleka dalej ubijając
    Następnie dodajemy: dwie szklanki mąki 450, pól łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę cynamonu, łyżkę cukru pudru i mieszamy za pomocą miksera (planetarnego lub ręcznego)
    Dwa jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy mieszając do pozostałych składników
    Placki smażmy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru

  2. Sos:

    Mrożone maliny dodajemy do garnka i podgrzewamy kilka minut
    Dosypujemy łyżkę cukru pudru i gotujemy klika minut

    Gotowe placki polewamy sosem malinowym lub posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń