Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z ziemniaków gotowanych polane sosem pieczarkowym

Placki z ziemniaków gotowanych polane sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1574

Dodano:

Odsłon: 17991

Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanie świeżych i przygotowanie z nich dania głównego.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki parmezanu
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z ziemniaków gotowanych polane sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przecisnąć przez praskę lub przy pomocy tłuczka dokładnie rozgnieść,pozostawić do przestygnięcia.

  2. Pieczarki obrać pokroić na średniej wielkości kawałki.
    Cebule pokroić w plastry.
    W garnku podgrzać odrobinę oleju podsmażyć cebulę i pieczarki,następnie zalać śmietaną.Podusić do momentu zredukowania się śmietany dodać starty parmezan,sól i pieprz do smaku.Posypać natką pietruszki.

  3. Do masy ziemniaczanej dodać jajka,mąkę sól i pieprz dokładnie wymieszać.
    Formować kotlety na dowolną wielkość obtaczać delikatnie w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor z dwóch stron.

  4. Placki podawać polane sosem i z ulubioną surówką.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 16 lutego 2015 Świetne i bardzo smaczne połączenie. Chętnie zjadłabym takiego pysznego placuszka :) Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń