Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1083

Dodano:

Odsłon: 4334

Dziś poznańskie plyndze czyli placki ziemniaczane. Sposobów na wykonanie i podanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo Dziś proste, można powiedzieć podstawowe, placki ziemniaczane :) Choć same w sobie mogą być daniem głównym bez dodatków, tym razem podałem je z kotletami mielonymi, domowym sosem czosnkowym i buraczkami.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 łyzki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyzki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • olej roślinny lub smalec do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (choć ja już od dawna po prostu przepuszczam wszystko przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem - tak jest znacznie szybciej).

  2. Z powstałej masy odlać nadmiar wody, dodać jajka, mąkę i przyprawy i i dokładnie wymieszać.

  3. Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładać łyżką cienkie porcje ciasta i smażyć z obu stron aż placki nabiorą złocistego koloru (w zależności od grubości patelni będzie to ok. 3-5 minut z każdej strony).


    Uwagi, sugetie, propozycje do przepisu :-)

    Jeśli podczas przewracania placki rozpadają się, trzeba dodać nieco mąki aby ciasto było bardziej zwarte lub smażyć dłużej z pierwszej strony, bo może być przyczyna taka, że placek w środku jest niedosmażony.

    Najlepiej smażyć placki na patelni z grubym dnem, bo wtedy nagrzana jest ona równomiernie i placki również się usmażą równomiernie.

    Sposobów podania placków ziemniaczanych j est mnóstwo. Ja tym razem zajadałem je z kotletami mielonymi, buraczkami i sosem czosnkowym (na wszystko przepisy można znaleźć na moim profilu :) ).

    Równie dobre będą z samym sosem czosnkowym, keczupem, śmietaną, stopionym serem czy nawet z cukrem - ta opcja powinna ucieszyć szczególnie dzieci :)


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń