Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś poznańskie plyndze czyli placki ziemniaczane. Sposobów na wykonanie i podanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo Dziś proste, można powiedzieć podstawowe, placki ziemniaczane :) Choć same w sobie mogą być daniem głównym bez dodatków, tym razem podałem je z kotletami mielonymi, domowym sosem czosnkowym i buraczkami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4121
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11280
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13486
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5262
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4121
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11280
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13486
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5262
Składniki
Ziemniaki, cebulę i czosnek, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (choć ja już od dawna po prostu przepuszczam wszystko przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem - tak jest znacznie szybciej).
Z powstałej masy odlać nadmiar wody, dodać jajka, mąkę i przyprawy i i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładać łyżką cienkie porcje ciasta i smażyć z obu stron aż placki nabiorą złocistego koloru (w zależności od grubości patelni będzie to ok. 3-5 minut z każdej strony). Uwagi, sugetie, propozycje do przepisu :-) Jeśli podczas przewracania placki rozpadają się, trzeba dodać nieco mąki aby ciasto było bardziej zwarte lub smażyć dłużej z pierwszej strony, bo może być przyczyna taka, że placek w środku jest niedosmażony. Najlepiej smażyć placki na patelni z grubym dnem, bo wtedy nagrzana jest ona równomiernie i placki również się usmażą równomiernie. Sposobów podania placków ziemniaczanych j est mnóstwo. Ja tym razem zajadałem je z kotletami mielonymi, buraczkami i sosem czosnkowym (na wszystko przepisy można znaleźć na moim profilu :) ). Równie dobre będą z samym sosem czosnkowym, keczupem, śmietaną, stopionym serem czy nawet z cukrem - ta opcja powinna ucieszyć szczególnie dzieci :) Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)