Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A jutro. Piątek, piąteczek, piątunio. Placki ziemniaczane, ale nie takie tłuste z oleju tylko smażone na suchej patelni.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 936
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 936
Składniki
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Jeśli puszczą nam dużo wody, to ją odlewamy. Cebulę i czosnek również ścieramy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na suchej teflonowej patelni do zbrązowienia. Robimy piramidkę. Na każdy placek dajemy trochę masła i przykrywamy następnym. Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy takie placki piekła babcia na rozgrzanej blasze na piecu. To nasz numer jeden w smakach z dawnych czasów przeniesiony w dzisiejsze realia.