Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane inaczej.

Placki ziemniaczane inaczej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 4087

Dodano:

Odsłon: 2876

Dzień dobry kochani jak wam mija dzisiejszy dzień, mi w miarę dobrze. Dziś podam wam mój wymyślony przepis na placki inaczej, mam nadzieję że wam się spodoba i chętnie skorzystacie z przepisu. Staram się dawać wam przepisy z których korzystała moja mama ucząc się od dziadka i babci, a ja też ciągnę tradycje domowe. Bo szczerze mówiąc nie lubię za bardzo tych nowości krewetek czy innych nowych rzezy bardziej mam smak na kuchnie z przed lat.

Składniki

  • 2,300 kg ziemniaków (przed obraniem),
  • 450 g ziemniaków (z dnia poprzedniego),
  • 1 jajko gęsie lub 2 kurze,
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżki pieprzu,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane inaczej.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać umyć i osuszyć na durszlaku. Następnie ręcznie lub za pomocą maszynki do tarcia ziemniaków zetrzeć je ( ja zawsze trę ręcznie bardziej mi smakują ).

  2. Gdy mamy już starte ziemniaki dodać ziemniaki z dnia poprzedniego przeciśnięte przez praskę lub zmielone maszynką. Dodać całe jajko, pokrojony drobno szczypior oraz wsypać sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się całości ( wody z tartych ziemniaków nie wylewać ).

  3. Jak mamy już wymieszane ciasto ziemniaczane, na patelnię wlać olej rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego, wyrównać placka, gdy placek podczas smażenia zacznie się z góry ścinać ( widoczne na zdjęciu ) wtedy obrócić go na drugą stronę i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Nie dolewać oleju w trakcie smażenia się placków.

  4. Usmażone placki ułożyć na talerzu. Powiem że nie wchłaniają one dużo tłuszczu w siebie. Gotowe placki podawać kto z czym lubi u nas jak każde inne placki ziemniaczane podane z kwaśną śmietaną i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń