Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne placki ziemniaczane powinny być złociste, chrupiące i puszyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To prostsze niż mogłoby się wydawać.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13254
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2590
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3739
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13254
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2590
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3739
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż do miski. Wodę wylej, ale zostaw skrobię, która została na dnie.
Do miski z ziemniakami dodaj jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli za nim nie przepadasz, to nie dodawaj go wcale) oraz skrobię z wody po ziemniakach (wymieszaj ją wcześniej z łyżką śmietany, która zapobiegnie ciemnieniu masy. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej olej na patelni i nakładaj masę formując placki (grubość i wielkość zależy od twoich preferencji). Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.