Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2025
Siostra Anastazja słynie w całym kraju z przepisów na tradycyjne dania polskiej kuchni (i nie tylko!). Jej książki kucharskie to prawdziwa kopalnia wiedzy o aromatycznych zupach, pierogach, sernikach. Znajdzie się też przepis na chrupiące placki ziemniaczane siostry Anastazji.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3168
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 566
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2304
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3168
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 566
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2304
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj połowę na drobnych, a połowę na średnich oczkach tarki. Przełóż na durszlak i pozostaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odciśnij z ziemniaków nadmiar soku.
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebulę. Połącz z ziemniakami.
Wyrób masę ziemniaczano-cebulową z jajkami. Zagęść ją obiema mąkami. Dopraw ciasto na placki do smaku solą.
Rozgrzej na patelni smalec. Nałóż 2-3 porcje ciasta na patelnię i uformuj z niego owalne placki. Usmaż na złoty kolor – około 1,5-2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone placki przekładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki gorące, z ulubionymi dodatkami, np. z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.