Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z indykiem to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z poprzedniego dnia. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować je na świeżo. Cała twoja rodzina będzie zachwycona tym daniem – chrupiąca skórka ziemniaczana skrywa aromatyczne i delikatne mięso, idealnie doprawione czosnkiem, solą i pieprzem. Niczego więcej nie potrzeba!
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 284
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 236
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 284
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 236
Składniki
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj mięso mielone i smaż je, rozdrabniając szpatułką do utraty surowego koloru. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przenieś do osobnej miski.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją na średnim ogniu przez 5 minut, do miękkości. Przenieś mięso z powrotem na patelnię z miski.
Do nadzienia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i siekaną natkę pietruszki. Smaż całość przez minutę.
Przygotuj placki. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć je tłuczkiem. Pozostaw do ostudzenia. Możesz też użyć puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego.
Dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj całość na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt lepka, dodaj odrobinę mąki – tak, by ciasto nadawało się do formowania.
Bierz w dłoń po garści masy ziemniaczanej. Uformuj ją w płaski dysk i umieść na środku łyżkę nadzienia. Dokładnie zlep brzegi i rozpłaszcz kulkę na placek, uważając, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju.
Kładź po kilka placków ziemniaczanych z indykiem i smaż je przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Powtórz dla wszystkich placków, w razie potrzeby dolewając dodatkowego oleju.
Gotowe placuszki odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany.