Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z kurczakiem to oryginalny pomysł na obiad złożony z mięsa i porcji ziemniaków.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15188
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4902
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45687
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15188
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4902
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45687
Składniki
Oczyść mięso z błonek i chrząstek. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój każdy z filetów na kilka niewielkich plastrów. Delikatnie (przez folię) rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, kminkiem i roztartym w palcach majerankiem. Odłóż na czas dalszych przygotowań.
Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach. Odcedź z nich nadmiar płynu (nie wylewaj – odcedź do miseczki). Po chwili wylej płyn z miseczki, zachowując osad (skrobię), który pozostał na jej dnie. Dodaj go z powrotem do ziemniaków.
Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj do startych ziemniaków. Dodaj też jajka, sól i kurkumę. Wymieszaj. Stopniowo dosyp mąkę. Wyreguluj nią gęstość ciasta, które ma uzyskać niezbyt gęstą, ale zwartą konsystencję.
Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju (taką, by placki zanurzyły się do połowy).
Po kolej obtaczaj w mące plastry kurczaka. Wylewaj na patelnię porcję ciasta, formuj z niej placek i układaj na wierzchu kawałek mięsa. Smaż przez około 2-3 minuty na palniku o średniej mocy. W trakcie wyłóż na filet kolejną porcję ciasta i rozprowadź tak, by całkiem przykryć kurczaka.
Ostrożnie przewróć placek na drugą stronę i smaż przez kolejnych parę minut – na złocisty kolor.
Usmażone placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy. Podawaj gorące z ulubionym dipem i surówką.