Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące placki smażone z ciasta do którego użyłam ziemniaków startych na wiórka (starte na grubszych oczkach) oraz mielonego mięsa wieprzowego z łopatki.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30798
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3581
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2885
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1095
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30798
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3581
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2885
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1095
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę żeby ziemniaki zmiękły.
Po godzinie dodajemy jajka, mąki i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby dobrze połączyło się z ciastem.
Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Placki możemy podać polane sosem lub podać z jogurtem, lub gęstą, kwaśną śmietaną, jak kto lubi :) Smacznego!!!