Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem.

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19244

Dodano:

Odsłon: 10140

Chrupiące placki smażone z ciasta do którego użyłam ziemniaków startych na wiórka (starte na grubszych oczkach) oraz mielonego mięsa wieprzowego z łopatki.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę żeby ziemniaki zmiękły.

  2. Po godzinie dodajemy jajka, mąki i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby dobrze połączyło się z ciastem.

  3. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.

  4. Placki możemy podać polane sosem lub podać z jogurtem, lub gęstą, kwaśną śmietaną, jak kto lubi :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń