Dania główne Przepis na:
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem.

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19244
Dodano: 10.02.2017
Odsłon: 10140
Składniki
- ziemniaki 1,5 kg
- mielone mięso wieprzowe 50 dag
- jajka 4 szt.
- mąka pszenna 3 łyżki
- skrobia ziemniaczana 2 łyżki
- sól 1 łyżka
- Cebula
- Majeranek
- Pieprz ziołowy
- Pieprz czarny
- Olej rzepakowy
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę żeby ziemniaki zmiękły.
-
Po godzinie dodajemy jajka, mąki i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby dobrze połączyło się z ciastem.
-
Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
-
Placki możemy podać polane sosem lub podać z jogurtem, lub gęstą, kwaśną śmietaną, jak kto lubi :)
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (0)