Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie marzy o plackach? Chyba tylko ci, którzy ich jeszcze nie jedli. Tradycyjne są najlepsze, ale czasami nie chce się trzeć na tarce, bo na ten przykład nie wszyscy muszą posiadać maszynkę do ścierania ziemniaków. Wtedy z pomocą przychodzi tarka o dużych oczkach...zapewniam, że też są pyszne i robi się je w oka mgnieniu. Ale, ale! Co my tu jeszcze mamy?!? Mortadelę! Si! Taki mały eksperyment, który się powiódł, więc polecam Arek Gie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
Ziemniaki i mortadelę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wsypujemy mąkę. Wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu soli należy pamiętać, że mortadela podczas obróbki termicznej puszcza "swoją" sól, więc takie całkowite doprawienie najlepiej zostawić po skosztowaniu pierwszej sztuki. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy masę ziemniaczaną (1 łyżka=1 placek). Smażymy na rumiano. Nadmiar oleju "redukujemy" przy pomocy papierowego ręcznika, rozłożonego na dużym talerzu.