Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie marzy o plackach? Chyba tylko ci, którzy ich jeszcze nie jedli. Tradycyjne są najlepsze, ale czasami nie chce się trzeć na tarce, bo na ten przykład nie wszyscy muszą posiadać maszynkę do ścierania ziemniaków. Wtedy z pomocą przychodzi tarka o dużych oczkach...zapewniam, że też są pyszne i robi się je w oka mgnieniu. Ale, ale! Co my tu jeszcze mamy?!? Mortadelę! Si! Taki mały eksperyment, który się powiódł, więc polecam Arek Gie
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2061
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1228
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 40
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 58
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 62
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 44
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2061
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1228
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 40
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 58
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 62
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 44
Składniki
Ziemniaki i mortadelę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wsypujemy mąkę. Wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu soli należy pamiętać, że mortadela podczas obróbki termicznej puszcza "swoją" sól, więc takie całkowite doprawienie najlepiej zostawić po skosztowaniu pierwszej sztuki. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy masę ziemniaczaną (1 łyżka=1 placek). Smażymy na rumiano. Nadmiar oleju "redukujemy" przy pomocy papierowego ręcznika, rozłożonego na dużym talerzu.