Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona placków ziemniaczanych ,,na szybko", tym razem nie zmielonych w blenderze, a przepuszczonych przez sokowirówkę (zbliżam się coraz bardziej do wersji tartej!:) ) z dużą ilością świeżego koperku i świeżą bułką. Placki zapieczone w piekarniku są niebywale chrupiące i smaczne. Można je podawać nie tylko z sosem grzybowym, ale także z gulaszem, sosem koperkowym lub innym ulubionym :-)
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3467
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2826
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 119
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3467
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2826
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 119
Składniki
Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Suchą część przekładamy do miski, a wodę odstawiamy na ok 5 minut. W tym czasie wytrąci się w niej mąka ziemniaczana, która zagęści nam placki. Do ziemniaków powoli dolewamy wodę. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta (jak śmietana) pozostałą wodę wylewamy, a ze spodu garnka w którym stała wyskrobujemy łyżką skrobię ziemniaczaną.
Do masy wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz, a na końcu zmieloną bułkę. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.
Grzyby płuczemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle razem z grzybami suszonymi. Gdy puszczą wodę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wodę spod suszonych grzybów i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Placki ziemniaczane układamy na blaszce, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 10 minut w 200*C. Przed podaniem polewamy sosem grzybowym i posypujemy posiekanym koperkiem. SMACZNEGO :-)