Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona placków ziemniaczanych ,,na szybko", tym razem nie zmielonych w blenderze, a przepuszczonych przez sokowirówkę (zbliżam się coraz bardziej do wersji tartej!:) ) z dużą ilością świeżego koperku i świeżą bułką. Placki zapieczone w piekarniku są niebywale chrupiące i smaczne. Można je podawać nie tylko z sosem grzybowym, ale także z gulaszem, sosem koperkowym lub innym ulubionym :-)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2219
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3306
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1350
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2107
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2219
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3306
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1350
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2107
Składniki
Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Suchą część przekładamy do miski, a wodę odstawiamy na ok 5 minut. W tym czasie wytrąci się w niej mąka ziemniaczana, która zagęści nam placki. Do ziemniaków powoli dolewamy wodę. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta (jak śmietana) pozostałą wodę wylewamy, a ze spodu garnka w którym stała wyskrobujemy łyżką skrobię ziemniaczaną.
Do masy wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz, a na końcu zmieloną bułkę. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.
Grzyby płuczemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle razem z grzybami suszonymi. Gdy puszczą wodę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wodę spod suszonych grzybów i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Placki ziemniaczane układamy na blaszce, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 10 minut w 200*C. Przed podaniem polewamy sosem grzybowym i posypujemy posiekanym koperkiem. SMACZNEGO :-)