Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Placki ziemniaczano - marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 623

Dodano:

Odsłon: 114

Placki z tartych surowych ziemniaków i marchewki. Szybkie i proste do wykonania.

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • małe jajko
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrałam i starłam na tarce na małych oczkach. Ziemniaki również obrałam i opłukałam i starłam tak samo jak marchewkę. Nie odciskałam ich. Do warzyw wbiłam jajko. Wsypałam szczyptę soli oraz mąkę tortową. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju. Metalową łyżką nabierałam ciasto i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując na kształt okrągłych cienkich placków. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak jak wspomniałam na początku, placki można podać na słodko lub na słono. U mnie dzieci jadły posypane delikatnie cukrem, lub bez niczego, ale można podać ze śmietaną lub twarożkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń