Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki warzywne kojarzą się najmocniej z plackami ziemniaczanymi. Smażymy je nieczęsto – są pyszne, ale dość pracochłonne. Jeśli nie korzystamy z pomocy robota kuchennego, w zabieganym dniu brakuje nam czasu na cierpliwe tarcie ziemniaków. Czy wiesz, że placki można przyrządzić także z marchewki, cukinii albo… cebuli? Placuszki cebulowe są nie mniej smakowite niż ziemniaczane, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy posiekać drobno cebulę. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować mąki – zastąpią ją bardzo zdrowe płatki owsiane!
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
Obierz i posiekaj drobno cebule. Połącz je w misce z płatkami owsianymi i rozkłóconymi jajkami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw (pod przykryciem) na 10 minut. W tym czasie płatki owsiane powinny napęcznieć.
Ponownie wymieszaj zawartość miski. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju (na palniku o średniej mocy). Nakładaj łyżką na patelnię masę cebulową, formując z niej niewielkie placuszki. Obsmaż je po każdej ze stron na złocisty kolor. Wysmaż w ten sposób całą masę cebulową.
Gotowe placuszki są wyśmienite zarówno na gorąco, jak i jako zimna przekąska. Podawaj je solo z ulubionym sosem albo jako część dania obiadowego. Mogą stanowić np. dodatek do gulaszu.