Pyszne danie mięsno-warzywne z dodatkiem sosu czosnkowego , które może być podane na obiad jak i samodzielne danie. POLECAM!
Placuszki z kurczaka i pieczarek
Składniki
- cały filet z kurczaka
- pieczarki, 20 dkg.
- ser żółty starty, 20 dkg.
- BIAŁA CZĘŚĆ PORA
- 2 łodygi selera naciowego
- Mąka pszenna, 2łyżki
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- jajka, 3 szt.
- sól, pieprz. czosnek suszony, papryka słodka, do smaku
- olej do smażenia
Składniki
- cały filet z kurczaka
- pieczarki, 20 dkg.
- ser żółty starty, 20 dkg.
- BIAŁA CZĘŚĆ PORA
- 2 łodygi selera naciowego
- Mąka pszenna, 2łyżki
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- jajka, 3 szt.
- sól, pieprz. czosnek suszony, papryka słodka, do smaku
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę
Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Soli dodajemy nieco więcej, ponieważ pieczarki nie były wcześniej niczym doprawiane i "zabiorą dla siebie" sporo soli.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy czosnek. Dokładnie wyrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji. Wlewamy do mięsnej masy , mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy do ziemniaczków lub ryżu i z sosem czosnkowym, na który podam przepis. Życzę SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (11)
Ostatnio komentowane przepisy

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 332

Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Bez glutenu
- Warzywa
- Kaczka
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
Odsłon: 55

Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Polska
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 1196
Ostatnio komentowane przepisy

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 332

Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Bez glutenu
- Warzywa
- Kaczka
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
Odsłon: 55

Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Polska
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 1196



Składniki
- cały filet z kurczaka
- pieczarki, 20 dkg.
- ser żółty starty, 20 dkg.
- BIAŁA CZĘŚĆ PORA
- 2 łodygi selera naciowego
- Mąka pszenna, 2łyżki
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- jajka, 3 szt.
- sól, pieprz. czosnek suszony, papryka słodka, do smaku
- olej do smażenia
Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę
Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Por i seler naciowy pokroić w cienkie plasterki
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Soli dodajemy nieco więcej, ponieważ pieczarki nie były wcześniej niczym doprawiane i "zabiorą dla siebie" sporo soli.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy czosnek. Dokładnie wyrabiamy ciasto o dość gęstej konsystencji. Wlewamy do mięsnej masy , mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy niewielkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy do ziemniaczków lub ryżu i z sosem czosnkowym, na który podam przepis. Życzę SMACZNEGO!
jutro robię na obiad :), pychotki !
Już kilka razy Twoje placuszki gościły na moim stole.Są przepyszne:)
Robiłam takie podobne kiedyś. Dzieki za przypomnienie. Ląduje w ulubionych!!!
zrobię to na niedzielę, podoba mi się - na razie do ulubionych :)
Muszę wypróbować!