Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27491
Dodano: 11.09.2015
Odsłon: 12776
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zimniaki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, jajkiem i dwoma żółtkami - wszystko miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia i napowietrzenia składników.
Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, serek ricotta, posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego połączenia składników.
Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Placuszki serwujemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 12 września 2015Zgłoś do usunięcia
Przepyszne, aż zrobiłam się strasznie głodna, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 11 września 2015Zgłoś do usunięcia
Wprost przepysznie wyglądają. Do tego koperek <3 Pycha! <3 Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz