Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki ziemniaczane z serkiem ricotta

Placuszki ziemniaczane z serkiem ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27491

Dodano:

Odsłon: 12776

Propozycja na smakowite, puszyste i delikatne placuszki ziemniaczane z dodatkiem włoskiego sera ricotta i świeżego koperku. Placuszki idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Składniki

  • 7 ziemniaków
  • 1 duża cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g serka ricotta
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki ziemniaczane z serkiem ricotta

Przygotowanie

  1. Zimniaki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, jajkiem i dwoma żółtkami - wszystko miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia i napowietrzenia składników.

  2. Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, serek ricotta, posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego połączenia składników.

  3. Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  4. Placuszki serwujemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 września 2015 Przepyszne, aż zrobiłam się strasznie głodna, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 września 2015 Wprost przepysznie wyglądają. Do tego koperek <3 Pycha! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń