Do góry

Dania główne Przepis na:

placuszki ziemniaczane z wędzoną makrelą i sosem paprykowym

placuszki ziemniaczane z wędzoną makrelą i sosem paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1388

Dodano:

Odsłon: 325

szybkie danie bardzo konkretne w smaku,syte i energetyczne może być daniem głównym albo doskonałą przekąską

Składniki

  • ziemniaki ok.0,5 kg
  • mąka 2 łyżki
  • cebula 1 średnia
  • jajko 1 szt.
  • gęsty naturalny jogurt typu greckiego 1 op.
  • olej rzepakowy
  • wędzona makrela 1 średnia
  • sól młynek
  • pieprz młynek
  • papryka słodka w proszku
  • papryka wędzona w proszku
  • świeża rucola
  • czerwona cebulka
  • pomidorki koktajlowe pare szt.
  • majonez 2,3 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ziemniaki i cebulkę obieramy i ścieramy na tarce z małymi otworkami,lekko przechylamy naczynie ze startą masą i odsączamy z wody
    dodajemy roztrzepane jajko,mąkę,łyżkę gęstego,greckiego jogurtu,solimy i dodajemy pieprz,mieszamy i smażymy placuszki na złoty kolor,następnie odsączamy na papierowym ręczniku

  2. na placuszkach układamy kawałeczki makreli,dodajemy mini sałatkę z rucoli,czerwonej cebulki i pomidorków
    wybornie się komponuje z plackami i makrelą

  3. całość podajemy w towarzystwie delikatnego sosu paprykowego ( 2 łyżki majonezu,2 łyżki jogurtu greckiego,szczypta papryki słodkiej i wędzonej )
    sos podkręca smak placków jak i makreli

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń