Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś niedziela a u mnie jak zwykle rosołu brak jest za to łopatka w sosie. Tradycyjnie powinien być rosół lecz ja go gotuję jak najdzie nas ochota. A jakoś dziś mieliśmy chęć na inny obiad. W sumie nie będę co tydzień wstawiać rosołu ponieważ rosół każdy potrafi ugotować, nic w nim skomplikowanego wystarczy gotować na wolniutkim ogniu dodając mięso i warzywa. Tak więc dziś podam wam przepis na plastry łopatki.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16871
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24042
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16871
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24042
Składniki
Przygotować łopatkę pokroić ją w plastry po dwa i pół centymetra. Następnie każdy plaster ubić młotkiem do kotletów jak schabowe. Jak już mamy ubite wszystkie plastry wtedy obsypać je przyprawą do mięsa, solą olejem oraz czosnkiem. Natrzeć dokładnie rękoma aby przyprawy wchłonęły się w mięso, odstawić na dziesięć minut.
Gdy plastry łopatki w przyprawach odstały wyznaczony czas, na dużą patelnię położyć wszystkie plastry i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do obsmażonych plastrów wlać przegotowaną wodę dodać suszone warzywa, liść laurowy oraz ziela angielskie. Całość dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania szklanki wody.
W czasie gdy plastry się duszą przygotować pieczarki oczyścić je bez nóżek same kapelusze i pokroić w plastry. Gdy mięso jest już miękkie dodać przygotowane pokrojone pieczarki i nadal dusić pod przykryciem do czasu aż powstanie sos. Na koniec dodać suszony koper, zamieszać zagotować i zdjąć z ognia.
Tak przygotowane plastry łopatki podałam z ziemniakami polanymi sosem, na mięso położyłam pieczarki oraz do tego surówka z moich ogórków z chyli. Plastry wyszły tak miękkie że rozpływały się w ustach.