Do góry

Dania główne Przepis na:

Plastry łopatki w sosie własnym z pieczarkami

Plastry łopatki w sosie własnym z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 702 Ocena: 4497

Dodano:

Odsłon: 2466

Dziś niedziela a u mnie jak zwykle rosołu brak jest za to łopatka w sosie. Tradycyjnie powinien być rosół lecz ja go gotuję jak najdzie nas ochota. A jakoś dziś mieliśmy chęć na inny obiad. W sumie nie będę co tydzień wstawiać rosołu ponieważ rosół każdy potrafi ugotować, nic w nim skomplikowanego wystarczy gotować na wolniutkim ogniu dodając mięso i warzywa. Tak więc dziś podam wam przepis na plastry łopatki.

Składniki

  • 900 g mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 płaska łyżka suszonego kopru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Plastry łopatki w sosie własnym z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Przygotować łopatkę pokroić ją w plastry po dwa i pół centymetra. Następnie każdy plaster ubić młotkiem do kotletów jak schabowe. Jak już mamy ubite wszystkie plastry wtedy obsypać je przyprawą do mięsa, solą olejem oraz czosnkiem. Natrzeć dokładnie rękoma aby przyprawy wchłonęły się w mięso, odstawić na dziesięć minut.

  2. Gdy plastry łopatki w przyprawach odstały wyznaczony czas, na dużą patelnię położyć wszystkie plastry i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do obsmażonych plastrów wlać przegotowaną wodę dodać suszone warzywa, liść laurowy oraz ziela angielskie. Całość dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania szklanki wody.

  3. W czasie gdy plastry się duszą przygotować pieczarki oczyścić je bez nóżek same kapelusze i pokroić w plastry. Gdy mięso jest już miękkie dodać przygotowane pokrojone pieczarki i nadal dusić pod przykryciem do czasu aż powstanie sos. Na koniec dodać suszony koper, zamieszać zagotować i zdjąć z ognia.

  4. Tak przygotowane plastry łopatki podałam z ziemniakami polanymi sosem, na mięso położyłam pieczarki oraz do tego surówka z moich ogórków z chyli. Plastry wyszły tak miękkie że rozpływały się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń