Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, rozpływające się w ustach plastry schabu, zanurzone w wyrazistym sosie :) Ważne jest, aby przed obróbką termiczną dobrze rozbić każdy plaster. Musztardę dobierzcie wg swoich upodobań. Dodałam tutaj ocet winny ciemny z własnej domowej spiżarni. Zaznaczam, że jest dużo łagodniejszy niż ten zakupiony w sklepie. Dlatego dawkujcie go z umiarem. Czosnek i tymianek dopełniają tutaj głębię smaku. Ja użyłam świeżych gałązek prosto z ogródka, ale możecie zastosować również suszonego. Pamiętajcie jednak, że ma dużo mocniejszy aromat :)
glęboka patelnia, tłuczek do mięsa
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 67
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1018
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 67
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1018
Składniki
Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem, natrzeć przyprawami i odstawić.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć do zrumienienia pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gałązki tymianku. Wyciągnąć z patelni i obsmażyć na tym samym tłuszczu, oprószony mąką schab, z obu stron na rumiano.
Zalać mlekiem wymieszanym z musztardą i miodem, dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu. Wlać ocet winny ( u mnie ciemny ) dusić jeszcze bez przykrycia do zredukowania sosu.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z marchewki