Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plyndze to regionalne placki charakterystyczne dla województwa wielkopolskiego. Powstają z utartych ziemniaków i wyróżniają się tym, że są miękkie w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Smaży się je na oleju, według tradycyjnych receptur, bo inny tłuszcz może zmienić ich smak.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 57
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8635
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 57
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8635
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce dość drobno. Odstaw do miski i poczekaj aż puszczą wodę. Wtedy je odcedź, ale zbierz z dna łyżeczkę powstałej skrobi ziemniaczanej.
Teraz obierz cebulę i także zetrzyj. Dodaj je do ziemniaków. Połącz na jednolitą masę wraz z solą, mąką i jajkiem. Powinna być gęsta, ale nie rozwodniona.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką masę i uformuj kształt placka. Smaż aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Podawaj na słodko z cukrem, konfiturą albo śmietaną.