Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plyndze to regionalne placki charakterystyczne dla województwa wielkopolskiego. Powstają z utartych ziemniaków i wyróżniają się tym, że są miękkie w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Smaży się je na oleju, według tradycyjnych receptur, bo inny tłuszcz może zmienić ich smak.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce dość drobno. Odstaw do miski i poczekaj aż puszczą wodę. Wtedy je odcedź, ale zbierz z dna łyżeczkę powstałej skrobi ziemniaczanej.
Teraz obierz cebulę i także zetrzyj. Dodaj je do ziemniaków. Połącz na jednolitą masę wraz z solą, mąką i jajkiem. Powinna być gęsta, ale nie rozwodniona.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką masę i uformuj kształt placka. Smaż aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Podawaj na słodko z cukrem, konfiturą albo śmietaną.