Plyndze to regionalne placki charakterystyczne dla województwa wielkopolskiego. Powstają z utartych ziemniaków i wyróżniają się tym, że są miękkie w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Smaży się je na oleju, według tradycyjnych receptur, bo inny tłuszcz może zmienić ich smak.
Plyndze
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula duża lub 2 małe
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- niepełna płaska łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula duża lub 2 małe
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- niepełna płaska łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce dość drobno. Odstaw do miski i poczekaj aż puszczą wodę. Wtedy je odcedź, ale zbierz z dna łyżeczkę powstałej skrobi ziemniaczanej.
Teraz obierz cebulę i także zetrzyj. Dodaj je do ziemniaków. Połącz na jednolitą masę wraz z solą, mąką i jajkiem. Powinna być gęsta, ale nie rozwodniona.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką masę i uformuj kształt placka. Smaż aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Podawaj na słodko z cukrem, konfiturą albo śmietaną.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 85

Sernik neapolitański z dodatkiem kaszy manny i biszkoptów jest delikatny oraz...
Odsłon: 2038
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 14
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 85

Sernik neapolitański z dodatkiem kaszy manny i biszkoptów jest delikatny oraz...
Odsłon: 2038
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 14



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula duża lub 2 małe
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- niepełna płaska łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce dość drobno. Odstaw do miski i poczekaj aż puszczą wodę. Wtedy je odcedź, ale zbierz z dna łyżeczkę powstałej skrobi ziemniaczanej.
Teraz obierz cebulę i także zetrzyj. Dodaj je do ziemniaków. Połącz na jednolitą masę wraz z solą, mąką i jajkiem. Powinna być gęsta, ale nie rozwodniona.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką masę i uformuj kształt placka. Smaż aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Podawaj na słodko z cukrem, konfiturą albo śmietaną.