Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia kurczaka pieczone.

Podudzia kurczaka pieczone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 281

A ja nadal się pakuję no ale zjeść coś trzeba dlatego dziś przygotowałam podudzia pieczone w piekarniku z zaledwie jedną przyprawą, wyszły bardzo smaczne i soczyste, smak powalił moja rodzinkę na kolana. Trochę czasu potrzeba aby się ładnie upiekły ale efekt końcowy wow.

Składniki

  • 2 kg podudzia kurczaka (mega paczka z Biedronki),
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 4 łyżki oleju.
  • dodatkowo :
  • 0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podudzia kurczaka pieczone.

Przygotowanie

  1. Do miski włożyć podudzia kurczaka, obsypać je przyprawą wlać olej. Dokładnie wymieszać rękoma aby przyprawa z olejem wchłonęła w mięso. Odstawić na 20 minut.

  2. Po dwudziestu minutach podudzia przełożyć z całą zawartością do naczynia żaroodpornego. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec 1,45 minut. Godzinę przed końcem czasu wlać wodę gotowaną rozrobioną z przyprawą z dodatkiem soli i ustawić piekarnik na 250 stopni piec na złoty kolor co jakiś czas przekręcając mięso.

  3. Podudzia podałam z całymi ziemniakami obsypanymi świeżym koperkiem polane sosem z mięsa oraz papryka konserwowa swoja robiona na zimę. Podudzia wyszły soczyste mięso tak dobrze się upiekło że samo odchodziło od kości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń