Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia kurczaka w śmietanowo-warzywnym sosie pieczone w piekarniku.

Podudzia kurczaka w śmietanowo-warzywnym sosie pieczone w piekarniku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 14527

Dodano:

Odsłon: 638

Wyjątkowo smaczne ,mięsko aromatyczne rozpływa się w ustach.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1kg podudzi z kurczaka
  • 3 udka z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • marchew 3 szt
  • pietruszka mały seler korzeniowy
  • seler naciowy 4 łodygi
  • por biała część
  • zioła prowansalskie łyżka
  • kurkuma łyżka
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • pieprz i sól,ziele angielskie,liście laurowe
  • Natka pietruszki
  • śmietanka 30% 150ml
  • 1,5 łyżki mąki gryczanej
  • 100ml białego półwytrawnego wina
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podudzia i udka dać do brytfanki.Dodać wszystkie warzywa pokrojone w kostkę lub talarki.Przyprawić solą i pieprzem.
    Dodać kilka ziaren ziela i 4 liście laurowe.
    Wszystko wymieszać ,podlać szklanką wina białego półwytrawnego.

    Dać do nagrzanego piekarnika do 180st i zapiekać góra-dół co jakiś czas obracać.

    Gdy mięso jest miękkie wyjąć na tacę.Zrobić sos śmietanowy.Mąkę roztrzepać w 100ml białego wina,dolać śmietankę ,wymieszać i wlać do brytfanki.Dokładnie wymieszać sos,doprawić do smaku solą i pieprzem i dać do piekarnika by się zagotował i zgęstniał.

    Do gotowego sosu włożyć mięsa obtoczyć sosem i chwilę zapiec.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 marca Uwielbiam pieczone potrawy! wtedy wydobywa sie ich caly najlepszy smak a sos ze smietana i winem jest genialny! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń