Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1681
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1681
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Składniki
Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h. Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam. Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.
Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam. Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję. Z z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos. Galeria zdjęć z etapami dostępna na moim blogu: http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-z-granatu.html