Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 8770

Aromatyczny, grzybów obiad o dowolnej porze roku - dlatego warto mieć zapas suszonych grzybów z jesiennych zbiorów:). Sos z suszonych grzybów połączyłam z drobiowymi polędwiczkami. Efekt jest bardzo zadowalający.

Składniki

  • 500g polędwiczek drobiowych
  • 3 cebule
  • 40g suszonych grzybów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy 1/2 litra wrzątku. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  2. Wodę z moczenia grzybów przelewamy przez sitko do drugiej miseczki (nie wylewamy jej!). Grzyby drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i grzyby. Kiedy cebula się zarumieni wlewamy wodę z moczenia grzybów, dusimy przez 30-40 minut, do miękkości grzybów. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Dusimy do zgęstnienia sosu

  3. Polędwiczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego Przepyszne żarełko, taki talerz, to ja bardzo chętnie na jutro zamawiam ;) Mniam, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń